IK Oskarshamns förändring, och att sälja sin själ...

Sådär, slänger här in 3:e "krönikan" angående kläder som på ett eller annat sätt rör IK Oskarshamn.
Jag har innan skrivit om supportrarnas klädskapande, IK oskarshamns supporterartiklar, och nu - lagets kläder.
Denna avslutande helgkrönikan, som gått i temat kläder, kommer att handla om de olika matchdresserna. men inte bara om det, utan om att sälja sin själ, att slänga bort klubbfärger och klubbemblem...

Just det där om att byta klubbemblem och klubbfärger kommer jag att gå in på närmare, lite längre in i blogginlägget... men vi börjar med IK oskarshamns förvandling, av klubbemblem och utseende.
Men först, jag var ej född när klubben bildades, så har av naturliga skäl inte tillgång till allt det material jag skulle velat ha, men kör utifrån det jag har eller vet endån :)
Jag sparar alla matchprogram från alla matcher jag går på, så de tröjor jag ej själv har, är bilder tagna från matchprogramen...
Av praktiska skäl kommer jag EJ ta upp varje år för sig, utan mer övergripande på förändringarna...

IK Oskarshamn bildades 1970, men hette då Oskarshamns AIK/IFK i 2 år, innan man officielt bytte namn till IK70 - detta för att slippa starta i div 4 vid sammanslagningen.
IK oskarshamn hade den gågna säsongen jubileum till detta, och plockade då fram denna jubileumströja, som är en replika från då:

Tröjan på bilden är den jag senare köpte på auktionen. Denna är vit under armarna - vilket tröjorna ej var, denna är det då det är påsytt extra tyg, då detta är en målvaktströja...
Enligt mig är detta en av de snyggaste tröjorna IK oskarshamn haft, bortsett från den helblå tröjjan med IK70-loggan som syns uppe på bröstkorgen, på bilden ovan.
varför jag anser dessa vara snyggast? Ja till att börja med, så stilrena, inte en massa flashiga diagonala ränder, och ej heller någon reklam.... Jag är mycket införstådd med att reklam är ett nödvändigt ont, och att reklamen skall vara placerad synligt, men i vissa fall är det så mycket reklam på tröjorna, så man knappt kan se klubbens färger...

IK70 loggan som jag nämde, placerades sedan på magen, och var grunden till dagens IK-logga - vilket jag är tacksam att man behållt, dvs konceptet, man har ej bytt ut den - förutom vid 1-2 tillfällen, som jag kommer snart till...

Jag vet inte när förändringen kom, men from 1993 iallafall så flyttades IK-pucken upp på bröstet igen, och på magen placerades IK-blixten.
Man gick också från att blå var huvudfärgen, till vit, för att sedan gå till röd, men samma färger var bestående trots detta:


Men så hände det, jag tror det var 1996... man släppte sina klassiska färger! Man ändrade helt koncept. Man behöll förvisso den klassiska pucken-loggan, men hade den osynligt uppe på bröstet, och dessutom skapade en logga TILL! Laget hette nu IK Oskarshamn Eagles...
Lila dressen:

Svarta dressen:

För mig är och var detta helgalet. Jag anser att man ALDRIG skall byta klubbfärger, då detta är något man identifierar sig med! En logga kan man modifiera, liksom IK gjort med IK70 till IK Oskarshamn, men att skapa en helt ny? Näe, man slänger tradition, klubbkänsla, identifikation helt i soporna då.
Ungefär som förändringen Växjö lakers gör nu, de byter klubbemblem, byter färger mm. Allt i tron om att få sälja mer supporterartiklar, då fansen måste köpa helt nya ställ...

IK oskarshamns första örndräkt var en cool grafisk fråga, men inte mer än så.. som hockeydress i Sverige, där passade den inte in... Särskilt i ett läge då IKO gick som tåget, och började få mediaintresse mm, då byter man färger och allt... måttligt förvirrande för de i andra städer som precis upptäckt den lilla föreningen i Oskarshamn?!
Trots detta, så var jag en av de som köpte matchtröja mm... jag kände mig inte hemma, och identifierade mig inte på samma sätt med klubben, bara med laget... men vad gör man som åskådare?
IK oskarshamn Eagles

IK Oskarshamn skulle dock ta till sig av kritiken, 1999 hittade man tillbaks till sina rätta färger, Rött vitt och blått. man hade dock dubbla loggor, och kallade sig fortfarande för IK oskarshamn Eagles...


Jag minns inte exakt när man skrotade Eagles, men tror det var 2006. Då hittade man "hem" igen. Nu stämde färgerna igen, och loggan på magen? Ja, äntligen satt där vårt klubbemblem! Inget annat!


Av de olika emblemen man haft på magen är IK70, både som text och i pucken klart bästa alternativen till dagens logga. Annars så växte jag själv in i hockeyn under tiden man hade blixten, runt 1993. Detta var en fantastisk tid, då IKO började klättra mm, därför kommer även denna klassiska blixt också ligga mig varmt om hjärtat. Dessutom så fanns IK-loggan på bröstet, så man skrotade den aldrig under denna tiden.

IK Oskarshamn har sedan 1999 dessutom kört på de blå ställen som hemmaställ, vilket jag också tycker är positivt! Det blir lättare då för nya fans att snabbt känna sammhörighet med laget, än ett lag som byter huvudfärg år efter år...

Avslutningsvis, detta jag tar nu skulle varit i förra inlägget, men föll bort.
jag tog då upp förslaget om varianter på supportertröjor. Titta på detta exempe:

Den vänstra är Moore Supports jubileumströja, den högra är den senaste matchtröjan man kunde köpa...
Grafiken och allt är likadan, det som skiljer är reklamen... tänk om man kunde köpa båda alternativen i en IK-shop?! Till att börja med skulle jag köpa båda varianterna, för jag är sådan, jag vill samla på mig allt möjligt, men vad det också skulle göra för känslan av ett stort utbud. kan man välja mellan 2 matchtröjor, som i sig är likadana, tror jag hypen om att bära en matchtröja ökar, då man känner sammhörighet, men sammtidigt inte behöver se ut precis som alla andra...
Och som en dröm, tänk om man kunde köpa de gamla tröjorna med IK70 i pucken på... grafiken är ju densamma... Drömma och önska får jag va?! :)

Detta inlägget skulle från början handla om att byta färg mm, men blev inte så mycket av det som jag planerat, detta blev mer en nostalgisk tillbakablick.
Rubriken om att sälja sin själ, jag det var med färgbytena jag tänkte på då...
Men för att förtydliga - jag tycker ALDRIG det är ok att byta klubbfärger. Jag tycker alltid klubbemblemet skall finnas med, och aldrig bytas ut. OK, om man någon gång gör en variant, som många klubbar gör, tex med stadsnamnet på diagonalen över magen - då skall klubbemblemet endån finnas med på bröstet!

Jag hoppas dock inte IKO jobbar på att hitta varianter, utan satsa i så fall mer på de små grafiska förändringarna, som placeringen på ränderna mm.
09/10 hade IKO rött under armarn, sedan hittade man ränderna, som placerats på lite olika sätt. Även kragen förändras då och då...
Det jag gillar mest, är lite av det man kan se på supportertröjorna jag avslutade med, rena ränder längst ner, och samma ränder runt armen - inte längst med armen. När ränderna går runt armen, som man kan se på bilderna, de skapar ett renare och mer klassiskt intryck - vilket jag tycker är vackert. Det enkla är svårast att göra, men snyggast!

/Räkan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
annonser: