Söder svarar på frågorna

Så, nu har Mats söder svarat på alla era frågor!
några frågor blev lite inaktuella, då de handlar om sportchef och J20:s match mot Västervik... Men även de frågorna besvaras
Jag har valt att INTE rättstava/korrigera frågorna (eller svaren), för att få fram det exakta budskapet. Trots att någon/några frågor är svårtolkade i sin stavning och meningsbyggnad. Men jag lät det vara, för den personliga touchen och för att inte ändra i andras text. Dessutom så är ingen felfri, vi kan alla "felsnava" ibland!
Nedan har ni frågorna och svaren. Fet stil är signaturen som frågade, texten under är signaturens fråga.
Den IKOBLÅ färgen och kursiva texten är Mats svar - precis som han mailade mig dem :)
Läs och begrunda. Förhoppningsvis svarar detta alla era frågor!

Kan också tillägga att senaste tiden har informationsflödet, som kritiserats av många, blivit bättre från IKO-håll.
Info i tidningar om de som tackat nej, ex Broberg. Man skriver numera också lite info om J-lagen på den oficiella sidans startsida. Klar förbättring enligt mig! (Räkan)


Postat av: Marcus B

Jag tycker problemet är att iko/styrelsen inte är riktigt tydliga me vad som i vissa ärenden,tex. tycker ja de kan gå ut me att antingen att de har något på G - eller att de kört fast sej osv ang värvningar..
man behöver ju inte gå ut i pricka vem och vad,de räcker me att, jo vi har nått på tråden men inget är klart...
de skulle räcka tycker jag.

Det jobbas varje dag med att leta och scouta spelare, detta jobb görs av flera personer runt IKO som ser spelare och tar reda på mer om vilken typ och karaktär som spelaren har. Vi har ju nu äntligen fått en sportchef som ska ägna sig åt detta arbete året runt bland annat så klart. Det skulle kännas märkligt att bara säga att vi har nu något på tråden för det är ju vad som kan skrivas eftersom ingen vill gå ut med namn offentligt då det kan bli negativt för att kunna kontraktera någon.

 

Postat av: Fredrik Karlsson
Vad har föreningen för profil när de söker en sportchef. Ligger fokus på egna sportsliga framgångar, eller ligger fokus på en sorts företagschef som har koll på siffrorna och är van att sköta ekonomi med mera.

Kravprofil på sportchef har varit, kunnig inom ishockey med tidigare erfarenhet, baskunskaper i ekonomi, kontaktnät och erkänd i ”hockeykretsar”, ledaregenskaper, utåtriktad samt mycket annat.

Hur ser läget ut med den befintliga truppen, någon som utryckt en önskan att lämna, vilka har kontraktsförhandlingar inletts med?

Det är ingen av spelarna som har sagt att de vill lämna, klubben har aviserat till flera spelare att vi vill se dem även i framtiden i IKO, den rena förhandlingen sköts av agenter och vår sportchef. Alla spelare ska ha samtal med Roger Jönsson. Några spelare med utgående kontrakt har klubben samtalat med redan i Januari (Guter, Lukas & Valdix är några)

Kommer föreningen aktivt söka efter en "ung och hungrig" 4:e femma bestående av yngre billigare spelare på väg upp, eller rutinerade allsvenska/div 1 hockeykrigare?

Det finns idéer  kring detta, vi har många duktiga killar i våra juniorlag som vi måste kolla men dom ska få spela färdigt sina kval

Vilka sportchefskandidater har tackat nej? (det borde väl inte skada att det blev officiellt?).
Anders Olsson i HV71 tackade nej och Daniel Broberg valde att inte fortsätta diskussionerna. IKO:s spår har varit Roger Jönsson och Daniel Broberg vilket vi har drivit parallellt. Det har varit många namn på listan och några som har hört av sig själva till oss så det har funnits olika spår samtidigt. Tyvärr så tar den här typen av tjänst lite längre tid att rekrytera och ”gå i mål med”, det har tagit ca 3 månader vilket är normalt när man ska anställa någon i en chefsposition.

Postat av: Robin Lind
Angående minusresultatet som blir iår, hur kunde det bli så? Mycket möjligt att det är svårt att svara på denna fråga men ändå.
Några synpunkter:
Salos lön rök ju och klubben fick även ekonomisk ersättning för att Salo försvann.
Stefan Gråhns lön försvann. Ingen av dessa personer har ersatts vilket borde betyda + i kassan. 
Budgeten på publiken var 1800 pers, vilket klubben har klarat.. förstår bara inte vart pengarna tagit vägen? Kan väl inte bara vara uteblivna sponsorintäkter?

Oj, den här frågan är ganska komplex men jag ska försöka ta de stora faktorerna. Minskade sponsorintäkter (avtal) med 1,4 miljoner kr jämfört med förra säsongen. Även nedsläpp(annonsförsäljning) och ”Fullsatt” (enkronan) har minskat rejält, överskriden spelarbudget, vi har en större organisation personellt, vi har satsat mot ungdomssidan (idag kostar en junior ca 25 tkr/säsong i år blir det mer med tanke på kvalen) satsning på nytt restaurangkök i ”vippen” för att öka intäkterna där, Nytt datoriserat biljettsystem, samt en ”ryggsäck” med förra årets minusresultat. Att det blir ett minusresultat är nog klart men vi jobbar varje dag för att göra resultatet bättre.

Postat av: Magnus Svensson
Fick vi verkligen någon ersättning när Salo bröt kontraktet? Jag hörde ett rykte att han ansåg att "vi" var skyldiga honom pengar? Nu är säsongen slut då borde "vi" vädra ur den unkna doften och alla frågetecknen efter svikaren Salo. Jag vill veta i egenskap som betalande trogen supporter och småsponsor hur det gick till.
Facit vet vi; Minskad publik, en betydande poängtapp under denna period med missad kvalserie som följd då spelarna helt förståeligt vart i chock i veckor efter sveket som begicks över deras frågande huvuden.
Ett rykte till, var att Salo "skulle ha" sponsrat IK varje månad med en summa. En summa som IK räknat med i budgeten, som skulle strömma in ett tag till framöver. Är detta sant så är det svaret på Robins fråga; Vart tog pengarna vägen? Sedan har vi ju Danielsson att betala en säsong till..

Det finns en ekonomisk uppgörelse i och med att Salo lämnade.  Salo har INTE sponsrat något, så rykten ska vi nog ta med en nypa salt. Tommy sponsrade skylten med hans bild som blev vandaliserad, det var 20 000 för skylten.

Danielsson har i sitt kontrakt att han är ishockeyspelare, dvs vi kan inte låta honom vara vaktmästare bara för att lön utbetalas. Vad det gäller nästa säsong så tror jag det går att lösa kontraktet och att vi inte behöver betala lön.

Postat av: Peter
Jag mailade frågor till IKO i fredags och är nöjd med de svar jag fick i bloggen Inside IKO igår kväll. Det är nog den typen av lite mer konkret information som många supportrar har saknat. I alla fall jag

Tack för det.

Postat av: Jocke
Har man inte misslyckats som förening med -resultat ? Menar både marknadssidan och styrelsejobbet i övrigt . Och likaså "det finns inga spelare?" kanske borde bli mera ärliga och raka svar . Annars skapas bara en massa onödiga och inte bra diskussioner för föreningen . .

Absolut är det ett misslyckande med ett minus resultat och där får styrelsen ta ansvar.

”Det finns inga spelare?” – jag antar att du menar att det inte fanns spelare att ersätta Gråhns med? Det är nog ganska rätt att det inte fanns så många spelare tillgängliga, dom som fanns lediga var ju lediga av en anledning, någon var alldeles för dyr.  Det har faktiskt varit så att det fanns väldigt lite spelare i omlopp i perioden december/januari. Och att ersätta Stefan Gråhns är inte speciellt enkelt med tanke på hans ”kaliber”, Tränarna har naturligtvis fått säga sin åsikt om olika namn som kommit upp.

Postat av: Peter
Nu är det som det är med ekonomin. Nu måste allt göras för att hjälpa upp siffrorna innan isen smälts ned i Arena Oskarshamn.
Både J20 och J18 går mot kval. Det är den hockeyn man får se fram emot nu! Gör stor reklam för alla återstående J20 och J18 matcher både i grundserien och i kvalserien. Kunde man inte göra någon form av kampanj under dessa matcher? Utförsäljning i supportershopen, sälja medlemskap, lotter, frivilligt inträde 20kr mm, vad vet jag. 
Börja redan i matchen J20-Västervik nu på lördag. Länge sedan man såg ett derby mot Västervik! Den matchen får nog J20 se upp med trots att de möter bottenlaget. Finns nog en risk att Vvik sätter in en del a-lagsspelare får att få stopp på IKO:s planer på avancemang. Vinner vi den matchen är det kvalserien nästa. Kvalet blir tydligen mot Sunne, samt något av lagen Troja eller Huddinge. Blir tufft men intressant. http://www.vf.se/sport/ishockey/johansson-tar-over-efter-bunnstedt

Helt rätt tänkt, vad det gäller inträde så måste det vara ”av frivillig karaktär” eftersom IKO bara hyr isytan och omklädningsrummen, inte hela arenan som vid A-lagsmatcherna. Bra idé

Postat av: Michael
Läste att man från IK:s sida budgeterat med ett publiksnitt på 1900 och ligger i dagsläget på ca 2300. Får inte ihop detta då intäkter från sponsorer o dyl måste ligga paralellt med publikintäkterna. Var ligger problemet?

Se tidigare svar ovan

Postat av: Jocke
Ja salo grejjen är ju en het potatis som styrelsen helt i ärendet lagt locket på . Detta gynnar inte ngn ! Och varför agerade man inte direkt och ersatte gråhns? brukar ju löna sig att satsa ..Danielsson hade inte han kunnat ha ngn form av jobb i ik han e väl anställd fortfarande ?

Se tidigare svar ovan

Postat av: Micke
Kommer man att skära i budgeten för A-laget om J20 och J18 tar steget upp i superelit resp. elit?
Nej!
Om inte hur ska detta finansieras?
 
-

Postat av: Jonas
Lokal media har en oerhört stor påverkan på en idrottsförening som IKO.
Jag kan tycka att det i alldesles för många inslag har en NEGATIV INRIKTNING när det väl skrivs om föreningen, tidningarna spär på en negativ spiral när det väl finns något att skriva om.
Nej lokala blaskor hjälp till med att göra positiva reportage som gör att intresset ökár än mer bland publik och framför allt sponsorer.

Jag kan nog hålla med till viss del att det ibland görs en större ”affär” av någon som är negativt än när det har blivit något som är bra.

Postat av: Joakim
Varför släppte styrelsen salo och gråhns "gratis " ? Helt ofattbart ge bort gratis ? Och en fråga till varför satsade man inte ? T play off d trillat in cash från sponsorer och fler matcher hemma fullt hus! Med försäljning . Hoppas framöver d ageras !

Salo och Gråhns var helt skilda delar som inte hängde ihop. Det finns ekonomisk uppgörelse gällande Salo. Gråhns släpptes av personliga skäl.

Försäljning är också något som vi vill öka på alla sätt och där finns idéer som ska verkställas till nästa säsong, tyvärr är det så att ju mer publik vi har på matcherna ju mindre har vi sålt i kioskerna!! Konstigt men vi tror att det beror på att ingen vill stå i kö eller lämna sin plats i pauserna. Vi försökte med läktarförsäljning som inte gav det resultat vi önskade men vi hoppas vara igång igen till nästa säsong i lite förändrade former. MEN VI BEHÖVER VILLIGA SOM VILL JOBBA MED DETTA!!!

Postat av: Joakim
Öka utbudet av varor försäljning av mos. . Pommes .m.m

Bra idé, jag tror faktiskt marknadskillarna jobbar i den riktningen

Postat av: Peter
Vad tänker IKO göra för att rädda det ekonomiska läget? 

Bokslut görs per den 30:e april, vi jobbar varje dag hårt för att åtgärda ett positivt ”cashflow” och öka våra intäkter.

Söker man sponsorer bara lokalt, eller söker man även nationellt och t.o.m. internationellt? 

Vi letar hela tiden efter nya och fler samarbetspartners både lokalt, regional och rikstäckande. Detta arbete fortgår året runt. Det är inte enkelt att locka rikstäckande sponsorer men försök görs hela tiden, Alla som vill får vara med i det arbetet och även komma med tips.

Tänker IKO fortsätta att ge regelbunden information av den konkreta och bra typen som gavs i senaste inside-IKO? Eller blir det långa perioder av tystnad igen?

Personligen tycker inte jag att vi har varit tysta, vi har informerat när det har funnits något att informera om! Självklart ska vi försöka hålla inside-IKO levande med frekventa inlägg.

Tack Mats för att du tog dig tid att besvara "folkets frågor"!

/Räkan


Kommentarer
Postat av: Robin Lind

Tack så mycket för svar Mats. Jag är nöjd!

2011-03-10 @ 00:31:03
URL: http://facebook.com/ikoskarshamn
Postat av: Mats Söder

Jag har nog glömt att svara "Micke" angående hur finansiering av J-lagen ska göras NÄR (inte OM) dessa lag avancerar i seriesystemet: Just i dagsläget så finns ingen direkt plan på att finansiera detta, vi har några idéer men det är lite för tidigt att säga ännu. Förhoppningsvis kan vi kanske "sälja" juniorerna till några aktörer och ge även lite cred till dessa mot A-laget (allt är ju gemensamt på intäkter). Observera att det är A-lagsverksamheten som "säljer", dvs drar in pengar till klubbens totala verksamhet.



Mats Söder

2011-03-10 @ 06:39:53
Postat av: lovisa

Godmorgon!:)

2011-03-10 @ 07:19:11
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Felicia

allt bra? :)

2011-03-10 @ 07:31:00
URL: http://musicinmyheaart.blogg.se/
Postat av: Tack för svaren . Bara en sak. Kunde nog fått in pengar på att sålt gråhns istället!

2011-03-10 @ 11:41:25
Postat av: Jonatan

Ska ni värva Eetu Qvist ? ANNARS GÖR DE !!

2011-03-10 @ 12:49:09
Postat av: Johan

Är OKG/SKB sponsorer ? Dem har ju ändå pengar dem kan hjälpa med ?

2011-03-10 @ 12:58:44
Postat av: KP

signa Eetu nu... intresserad är han också, kom igen !!

2011-03-10 @ 16:29:01
Postat av: L

Med tanke på hur mycket man minskat sponsorintäkterna. 1,4MK så kanske man borde se över sin organisation på den sidan..Är det verkligen rätt personer som jobbar där.

Jag menar bara hade jag kommit till en ny arbetsplats och minskat intäkterna med så mycket pengar hade jag förmodligen åkt ut med huvudet före förmodligen hade de inte ens öppnat dörren åt mig innan....

2011-03-11 @ 11:04:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
annonser: