Nostalgisk intervju, med Stephan Larsson

Skrev i början i månaden, att jag fått ett kul samtal, och att jag skulle ringa upp denne person för en intervju.
(kan läsas HÄR).
Men av tidsmässiga skäl, har jag inte hunnit med detta - förens nu!
Så här kommer den! Trevlig läsning!

Intervjun är med Stephan Larsson, eldsjäl och föredetta kassör och ordförande i IK Oskarshamn. Och som var med och slog ihop Oskarshamns AIK och IFK oskarshamn, till IK70!

Hej Stephan! Du var med från starten, berätta hur sammanslagningen av IFK och AIK gick till?!
Det började med att vi var på en match med Oskarshamns AIK, där man förlorade med 8-0, mot Mörrum. Alla gnällde och klagade, men ingen ville göra något åt saken.
Så jag och Bo Grönfelt på Sparbanken och Rolf "Kent" Andersson på Oskarshamnstidningen bildade tillsammans en stödförening för idrotten i Oskarshamn.
Jag skrev ett brev till Sondell i SSK, som även var en topp på Scania där, och bjöd hit honom för ett föredrag. Till detta föredraget bjöd vi in alla företagschefer i Oskarshamn.
Vid detta var även Lars-Åke Lagrell med i stödföreningen. Lars-Åke Lagrell var då Fritidsintendent i Oskarshamn, och idag är han ordförande i Svenska FotbollsFörbundet...
Gensvaret för Sondells föredrag gav gott gensvar, och föreningen Oskarshamns Idrottsvänner kunde börja samla in pengar, som de olika föreningarna i staden kunde ansöka om.
Oskarshamns Idrottsvänner slocknade dock, då Oskarshanms AIK och IFK Oskarshamns fotbollssektioner ej ville slås ihop.  De tyckte att de var för bra för det...
Men de som arbetade inom hockeyn tänkte annorlunda, de tänkte på hockeyns bästa. Hockeyn i Oskarshamn hade 2 klubbar, och man låg på ruinens brant, så de valde att slå ihop sig.
Man valde in Carl-Ove Steen som ordförande, då han var opartisk, och hade inte jobbat inom någon av de tidigare föreningarna. Med i styrelsen blev också 3 från AIK och 3 från IFK.
Jag valdes året därpå in som kassör.
Och Oskarshamns Idrottsvänner gick i graven.

Ja, du blev kassör i nya IK70, var detta ett enkelt val för dig?
Ja, jag blev kassör, och lotteriansvarig... hade även lite andra uppgifter. Lasse Nilsson hoppade av som kassör, och jag fick förfrågan. jag ville jobba för hockeyn, vad jobbet var spelade ingen roll, det viktiga var att jag fick hjälpa till. Men summorna var inte lika stora på den tiden, det året omsatte vi 165000, lite mindre mot vad man rör sig med för summor idag...

Hur länge var du kassör i föreningen? Och du blev också ordförande sedan?!
Ja, jag satt som kassör i 9 år. Efter detta blev jag ordförande, men jag minns ej hur länge jag satt, eller om det var under 2 perioder, då jag var sjuk denna tiden.
Jag ville inte bli ordförande, men ingen annan ville bli det, och det krävdes av länsstyrelsen att vi hade en ordförande i föreningen, så jag ställde upp! jag var en nödlösniing. Jag var dock lovad att slippa jobba så mycket, utan skulle mest vara en ordförande på pappret. Men sedan kunde man inte hålla sig borta från det, så man jobbade på i föreningen.
Jag har alltid sagt att 10 år är max att jobba i en förening, sedan behövs nytt blod och nya tankar. Efter 10 år är man förbrukad. Jag "fastnade" i 15-20 år!

Berätta lite om åren, då du var ordförande!
Det var dåliga år. Klubbens sämsta år i historien! Vi låg på 32:a plats i Småland...
Vi hade inga pengar till spelare mm, och jag var för feg för att chansa med att satsa sig ur krisen. Jag ville spara föreningen ur krisen.
Sedan måste jag nämna våra trogna spelare, som alltid ställde upp! Trots att de fick andra erbjudande, så ville de hjälpa oss, år efter år. Spelare som Göran Martinsson, som spelade 16 säsonger i A-laget, och vann skytteligan minst 5 år. Även Mikael Ekström, med sina 22 säsonger i föreningen. Jimmy Appelqvist var också en sådan lirare, 15 säsonger i A-laget. All cred till dem, som alltid ställde upp! Var är deras tröjjor i taket?!
Men efter min fega period kom Mellström. mellström kom och befriade klubben! han vågade satsa, till skillnad mot mig. Han tog oss dit vi är idag! Utan hans satsning är frågan om oskarshamn ens haft ett hockeylag idag!

Vad är du mest nöjd med, av ditt arbete som ordförande i klubben?
Det bästa var att vi fick liv i klubben! Vi var ett bra samlat gäng, som jobbade hårt i motvind.
Dessutom så hade vi en otroligt fin ungdomsverksamhet!

Du nämnde mellström, som satsade "allt" för att få upp föreningen, tankar om det, och vad det betytt för hockeyn idag?
Man kan inte komma ifrån att tack vare den satsningen hade vi inte haft någon hockey idag! All cred till mellström, som vågade! De som jobbade i föreningen då var modiga, och de gjorde helt rätt! Nästan FÖR rätt, då man satsade nästan FÖR hårt. Men detta räddade både intresset och fick upp föreningen i seriesystemet!
Jag var då med att starta en supporterklubb, för att få in pengar till de dyra spelarna. Det var då vi började sälja godis.
Men alla gillade inte satsningen, men de som gnällde förstod inte vikten av satsningen. Men näringslivet började förstå. De såg marknadsvärdet i föreningen, och nu ville de gå in och satsa också.
Men man skall ha i åtanke, att med dagens regler hade vi blivit nedflyttade då...

När ni slog ihop AIK och IFK, hur reagerade publiken på detta?
Det var just det som var roligast, att publiken köpte konceptet och följde med. Som vanligt fanns det gnällmånsar, men dessa var få.
Man hade alternativet från att lägga ner verksamheten, eller slås ihop.
På denna tiden dominerade fotbollen, och de skulle hellre dö, än att jobba ihop. Men inom hockeyn gick det bra!

Vem skulle du säga är den bästa spelaren du värvat/knutit till klubben?
Pelle Bäckamn! Men klart också Peter Ekroth och Skeeter Moore. Ekroth lyckades tom på kvällen ta sig in på sjukhuset, efter besökstid, bara för att tala om för mig, efter match, kvällens resultat!
Jag måste också nämna Torsten Larsson och den dyre Jonas Käll.

Historiskt sett, vem tycker du är den bästa spelaren som spelat i IK Oskarshamn?
Måste säga Peter Ekroth och Sketer Moore, de tog oss dit vi är idag. men måste också nämna Pelle Bäckman, denna mycket fina och trevliga människa. En av de bästa tränarna IK oskarshamn också någonsin haft.

Tack Stephan Larsson för intervjun!

Stephans och mitt samtal fortsatte en stund till efter intervjun, men här antecknade jag inte allt som sades.
Men Stephan kunde bjuda på många fina minnen och anekdoter. Bland annat första året, som han nämnde, då man endast spelade 18 matcher på den tiden. Av de 18 matcherna vann man 16 och spelade 2 oavgjorda. Man gjorde 167 mål, och släppte in 37!!
Stephan berättade också om "familjen" IK oskarshamn, som det var då. Pojklagen, med 7-åringar kände ALLA. De visste vem som var vem i styrelsen. Allt var mycket intimare på den tiden.

Återigen Tack Stephan, och tack för statistikhjälp mm jag fått av dig tidigare, då väldigt lite från de första åren finns bevarat...

/Räkan

Kommentarer
Postat av: Tommy

Härlig intervju Räkan. Men det är ju sånt här man vill läsa på IK´s hemsida. Tur man har din blogg.

2011-08-30 @ 17:50:03
Postat av: Jan Banan

Bra intervju kring klubbens historia.

Dom åren Bäckman var tränare kvala man ju en säsong till dåvarande näst högsta serien tror det va 1981 eller nåt men torska mot Mölndal i en fullsatt lada med endast träbänkar som sittplats.

Som Stephan sa ...minns målvakterna Torsten och Jimmy dom va min barndoms idoler i IKO hehe...som då hette IK 70.

2011-08-30 @ 23:07:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
annonser: