Intervju: Mattias Gustavsson, BFS

Spelarintervjuer mm har gjorts tidigare. Denna gången riktar vi strålkastarna upp på läktaren, och intervjuar Mattias Gustavsson, styrelsemedlem i Blue Front Support. Detta för att få mer inblick i supporterföreningens arbete, och deras syn på saker och ting. Notera dock att några av frågorna är direkt riktade till Mattias, där han svarar som privatperson och inte svarar för Blue Front Support.

Hej Mattias! Du sitter med i styrelsen i Blue Front Support, vad är din roll där?
Hej, och väldigt roligt att få äran att svara på dina frågor. Jag ska försöka göra så gott jag kan!
Ja, det stämmer. Jag sitter med i styrelsen och ansvarar för ekonomin, medlemmarna och skriver lite på vår hemsida. Vi försöker hjälpa varandra inom styrelsen så mycket som det bara går med alla dess olika frågor och arbeten vilket givetvis underlättar avsevärt.

Vad exakt går det jobbet ut på?
Att ansvara för ekonomin innebär att man har hand om alla utgifter och inkomster och ser till att allt går runt. Det kan vara allt ifrån att betala fakturor, köpa in TIFO, helt enkelt att få pengarna att gå ihop. Medlemsbiten handlar om att få ut medlemskorten till alla blivande/tidigare medlemmar. Efter några ”frankeringar” och arbete med medlemsprogram besitter man sitt fantastiskt snygga kort som man kan nyttja i de olika butiker/restauranger som vi har avtal med. Man kan läsa mer om detta på vår hemsida. Men jag trycker extra hårt på att vi försöker hjälpa varandra med de flesta saker som rör föreningen.

Hur kom det sig att du fick en styrelseplats i BFS?
Jag fick faktist en förfrågan av Tobias Karlsson förra sommaren om jag ville vara med att starta upp BFS. Då var det först tänkt att vi skulle heta Radioactive Devils, men som senare blev till det vi heter idag. Jag ser det som ett fantastiskt roligt arbete när man får starta upp och utveckla supporterföreningen på alla dess plan.

Hur gick skapandet av BFS till? Hur träffades ni och bildade föreningen och styrelsen?
I och med att det var några år som det inte fanns någon klack så fick ett antal personer ett telefonsamtal från styrelsen i IKO och fick då förfrågan om vi inte kunde starta upp något igen. Så efter många ”om och men” så står vi nu här med Blue Front Support i spetsen! Redan en månad efter att föreningen hade bildats så hade vi 100 medlemmar. Och några månader senare slog vi rekord som supporterförening i stan med hela 159 medlemmar! Föreningen bildades i en lokal på Dejeatan i Oskarshamn där vi hade bestämt träff för att diskutera saken och hur vi skulle gå tillväga. Och bra blev det ju till slut.

BFS har proklamerat att ordförande Jimmy Nordén bara är tillfällig ordförande i år, och vill avsluta den rollen. Vem har man i åtanke att ge den rollen, och när kommer ordförandeskapsbytet ske?
Det stämmer att Jimmy kommer att avsluta sin roll som ordförande, men det betyder inte att han inte kommer att ha en annan roll i föreningen. Att han slutar beror på att han har svårt att få ihop tiden som ordförande med sina nya arbetsuppgifter på jobbet. Han som kommer att ta över den rollen är mer eller mindre klart och vi kommer att presentera detta inom snart framtid.

Var har du för egen erfarenhet av supporterklubbar?! Dvs har du varit medlem i tidigare, och har du suttit i någon styrelse tidigare?
Jag har aldrig varit medlem i något supporterförening tidigare och detta är då första gången jag är aktivt engagerad på heltid.

Beskriv med dina ord vad en bra supporterklubb innebär, och då menar jag både på läktaren, och allt arbete runt om!
En bra supporterklubb innebär att man ska stötta sitt lag på både hemma och bortaplan. Att stötta (i detta fall IK Oskarshamn) kan vara både med hjälpa av trummor, flaggor, ramsor och konfettibomber. Det finns egentligen hur mycket som helst man kan göra och håller det sig bara inom ramarna för vad som är lagligt så sätter bara fantasin gränserna. Man ska ha roligt tillsammans och det ser jag som en självklarhet!

Hur tycker DU att klacken kan förbättras?
Det finns alltid saker man kan förbättra i allt man gör och det är det som gör allt så intressant. Jag är nöjd med de vi har, men givetvis kan man alltid bli bättre. I början på förra säsongen när allt gick så bra var vi nog 100 personer i klacken vilket var otroligt roligt att se. När det sedan gick sämre för laget blev vi mindre folk uppe hos oss. Jag vet att det finns planer på att sätta sittplatsstolar från långsidan och lite längre mot kortsidan, så som det är på sektion K. Detta skulle kunna gynna oss! Alla förslag är varmt välkomna.

Tycker DU att styrelsemedlemmar bör (inte ska, utan bör!) stå i klacken?
Jag tycker att det är en fördel att styrelsemedlemmar ska stå uppe i klacken. Det ser bättre ut och det är alltid lika roligt att stå där. Men ibland kan det finnas anledningar att man måste stå någon annanstans. Men i de flesta fall ser jag gärna att man står uppe i klacken där man hör hemma!

Kommer man i år märka någon nyhet i BFS på läktaren? Dvs placering av klack, trummor, TIFON mm mm...
Ja, en del förändringar kommer att ske men detta till det positiva. Placeringen på klacken kommer att vara på samma plats som tidigare p.g.a att spelarna vill ha oss där så att vi syns och hörs bättre. Det har köpts in ett nytt skinn till trumman och speciella trumpinnar till detta. Det ska vad jag hört ge ett bättre ljud så vi får hoppas på det bästa. Vi håller också just nu på med att ta fram en helt ny flagga som, om allt går som vi vill, kommer att vara riktigt riktigt snygg och stor.

Hur tycker DU att man kan locka fler människor till klacken?
Jag och styrelsen vill försöka tvätta bort stämpeln av att det är ”töntigt” att stå i en klack. Det är grymt roligt med den gemenskap man har och man får så mycket tillbaka. Det är riktigt tråkigt att höra folk som har dåliga åsikter om det, trots att vi är på samma match och hejjar fram samma lag. Men det är en svår fråga och inte så lätt att svara på. Hade jag haft svaret idag så hade vi haft 100 personer i klacken varje match.

Man pratar om en resa till Bofors borta i premiären, hur kommer det sig att man ej sett någon reklam om detta på verken hemsida, under träningsmatch eller på forum?
Det beror på att vi inte har spikat denna resa på grund av flera anledningar. Dels är flera av våra resevärdar bortresta just den matchdagen och dels för att vi inte är överrens med priset. Jag är helt införstådd med att man som medlem gärna vill veta och vi ska försöka att gå ut med information så snart vi bara kan.

BFS beslutade på årsmötet att man ej få ta med alkohol i bussen, på bortaresor. Finns det någon oro att man tappar trogna bussresenärer, eller hur går tankarna där?
Ja, det stämmer. Vi tror inte att vi tappar trogna resenärer på grund av detta och vi jobbar på en lösning i alkoholärendet som förhoppningsvis ska gynna alla parter.

Är det några andra bussresor inplanerade redan nu till kommande säsong?
Vi tar en match i taget och just nu håller vi på att arbeta fram så att matchen mot Bofors blir av!

Kommer BFS enbart rikta in sig på resor inom närområdet, eller tänker man även i framtiden erbjuda ex minibussar på långresorna?
Vi kommer att försöka erbjuda resor till de orter som vi anser att vi kan och har möjlighet att arrangera. Vi vill alltid försöka vara med på alla bortamatcher, men det är inte möjligt i dagsläget. Förra året var vi nere i Malmö första bortamatchen och fyllde en hel buss en tisdag. Det visar på ett stort intresse så det finns all anledning att åka om nu möjlighet ges vill säga.

TIFON är en del av matcherna, kommer man i år även satsa på lite borta-TIFON?!
Vi vill alltid försöka att utveckla och att göra TIFO till något som ramar in matchbilden både på hemmaplan och bortaplan. Förra säsongen var vi lite dåliga på just detta under bortmatcherna på grund av flera anledningar. Nu har vi tagit in två nya TIFO ansvariga i föreningen som förhoppningsvis ska få ordning på detta.

Vilket är det snyggaste TIFOT som annordnats i Arena Oskarshamn?
Oj, det har arrangerats massor av snygga TIFON under åren i Arenan. Det första som jag tänker på är avtackningen för Fredrik Jaenssson. Den var väldigt bra gjort och all cred till Er som gjorde den! Förra året gjorde vi i BFS ett flagg-TIFO som alla 3200 i publiken skulle vifta med under introt. Det tog oss tre månader att göra dom och fint blev det!
Det roliga var att socialdemokraterna var värdar just den matchen, vilket vi inte visste om. Vi hade ju blåa flaggor vilket var väldigt roligt när vi fick reda på det där efteråt.

Vad är ditt bästa klackminne?!
Det måste vara i den gamla hallen när trumslagaren slog så hårt på trumman under en time-out så att motståndarlagets coach krävde en ny för att dom inte hörde något. Det mest tragiska var att deras krav gick igenom. Haha.

(
Matchen var mot Mora, och Mora fick en Time Out till, pga av allt "oljud". Inte blev det tystare under Time Out 2... Klacken på denna tiden stod precis bakom spelarbåsen... - Räkans anmärkn.)

Vad är ditt bästa hockeyminne, dvs inte klack nu, utan totala upplevelsen sett?
När vi gick till kvalserien och mötte storlagen i seriesammanhang. Kan det bli mycket bättre än det? Sen minns jag när vi mötte Boden under ett play-off (2001?) och ismaskinen gick sönder. Matchen spelades men isen fick ”spolas” med hjälp av isskrapor istället.

Var i tabellen tror du att IK oskarshamn kommer sluta i år?
Allt från placering 3-8. Men jag är optimist och säger 4:a.

Vilket lag i Allsvenskan tycker du har bästa hemma- respektive bortaklack?
Bästa hemmaklack är jättesvår att utse men Rögle ligger nog bra till där. Bortaklacken får jag säga Leksand. Dom har många ”fans” ute i landet och får då självklart mycket folk på bortastå. Jag hoppas och tror att BFS kommer att bli den bästa inom något år eller två. Nu kör vi så det ryker och väl mött i hallen om några veckor!

Tack till Mattias som tog sig tid att besvara mina frågor!

För mer info angående Blue Front Support: → www.bluefrontsupport.se ←

/Räkan


Kommentarer
Postat av: Anton

Riktigt bra och intressant intervju!

2011-08-21 @ 13:13:46
Postat av: H

100 personer har vi nog inte varit i klacken nogon gong, Men hoppas att lite fler folk vogar stella sig hos oss. Ps, ar utomlands darav stavningen :)

2011-08-21 @ 13:45:55
Postat av: Bertuzzi

Kommer ihåg det oerhörda tryck som kunde bli i gamla hallen, nästan alltid packat med folk på den ståplatsläktare där klacken stod.



H: Då byter man ut å och ä mot a osv.

2011-08-21 @ 16:19:40
Postat av: Anonym

Räkan!, när kommer elitserielånet att komma eller blir de en värvning?

2011-08-21 @ 16:36:11
Postat av: Anonym

Outila-Matuschin

Ljungqvist-Lån

Morin-hulström

Jonsson-bertilsson

eller

Ljungqvist-matuchsin

Outila-Morin

Lån-Hulström

Bertilsson-jonsson

2011-08-21 @ 16:38:23
Postat av: Anonym

Vi måste få in den sista backen ganska kvikt. Rutinerad och stabil back som ska kunna styra upp där bak!!!!

Räkan ta reda på när han ka nkomma!.

2011-08-21 @ 20:58:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
annonser: