Sammanfattning 12/13...

Så ska man försöka se tillbaks på säsongen som gått... Har låtit det gå några dagar medvetet, för att försöka att inte påverkas av de sista matchernas resultat...
 
Men får börja med att titta på om man nådde upp på nivån man borde.
Grundserien var tuffare än någonsin, där alla lag tycktes säga sig satsa på topp 7.
Med de små medlen IK Oskarshamn har att röra sig med är självklar en 7:e plats klart godkänt!
 
I mina ögon ställde man upp det klubbens bästa lag, med spelare som McGrath och S. Öhman.
Jag var orolig för målvaktssidan, men Fernström spelade bra hela säsongen. När vi förlorade honom gick Galbraith in och spelade bra.
Problemet var att båda dessa var lån...
 
Jag har alltid varit av den mentaliteten att det är OK att släppa in 7 mål, bara man gör 8...
Under grundserien fungerade detta. Linus Fernström spelade på en god nivå... problemet var bara att han fick stå ALLA matcher, det blev ingen kamp om att få stå i mål.
Så kallades Linus Fernström hem, och vi fick Galbraith. Galbraith skötte sig bra, men samma sak där, kampen om förstapositionen saknades.
Så värvades Ridderwall in. Första matchen blev tung (Asplöven borta i Luleå), men sedan började han spika igen, särskilt på hemmaplan och när hans far var på besök...
Men som det är med lån, Galbraith kallades hem även han, och sedan hängde allt på Ridderwall, och då blev han mänsklig...
 
Vi har haft bra målvakter, men kampen om att få stå har saknas, och tryggheten har saknats, då de kallats hem till Frölunda.
 
Men under grundserien levererades det framåt. Laget producerade mål, men försvaret och målvaktsspelet var för ojämnt.
Fernström stod nästan alla grundseriematcherna, han gjorde det bra, men de där matchavgörande räddningarna saknades.
 
IK Oskarshamn var med i tätstriden, men hamnade i en svacka. 5 raka förluster efter en god start gjorde att man tappade mark, och detta fort.
 
Och så har vi säsongsavslutningen. Tyvärr kändes det som att vissa spelare inte ville spela vidare efter playoffserien, utan var mer sugna på semester eller på att flyga hem till USA...
Som supporter var detta tungt att se, men ska man se tillbaks på hela säsongen så är den helhetsmässigt godkänt genomförd.
Man hamnade på topp 7. Man tog poäng av samtliga lag, och man var väldigt bra med i starten!
 
Flopparna då?
Jag hade stora förväntningar på Scandella. Vad hände där? Han levererade inte, och då fick han chansen, med bra spelare runt sig och i en förstalina. Men snacka om att kunna missa lägen och att fega ur nära anfallsmål.
Scandella är min största besvikelse, kanske för att jag hade mycket stora förväntningar på honom, men det levererades inte!
 
Vigilante hade en tung höst, och jag hade svårt att se vad han kunde tillföra då. Men djävlar vad killen växte. I slutomgångarna var det han som bar laget på sina axlar, med en härlig attityd.
Samma med Granlund och V. Svensson mfl. det syntes vilka som kunde tänka sig en längre säsong.
 
Säsongens flippar då?
Ja, vilka levererade positivt. McGrath öppnade upp säsongen mer än strålande. Han bara körde OCH levererade. Han fick in de där omöjliga puckarna, och vann poängligan. Men vad hände sedan... de sista omgångarna, när man väntar sig att han skulle kliva fram, då försvann han. Och i playoffserien var han inte med i mer än 1 match...
Flytten från IKO blev för uppenbar, och semestern hemma hägrade mer än en kvalserie. Det intrycket ingav han i alla fall.
Annars så är det Uotila som levererat. Tryggt och säkert förssvarsspel, men också god fördelare offensivt.
Ljungqvist får ej heller glömmas bort, då han ofta jobbar bra i defensiven, men i det dolda. Och en bra back ska man inte lägga märke till. Backar man minns, är de som gör misstagen...
 
Sedan måste Granlund och V. Svensson nämnas. Spelarna växte. Särskilt i playoffserien, då var det DE som ledde laget. Det var DE som ville spela vidare.
 
Summa summarum:
Grundserien öppnades upp mer än godkänt. Vi blev nog lite bortskämda när vi var vid topp 3 och nosade - en position vi skulle kunna höra hemma vid, med jämnare spel och en vilja från alla spelare...
Men när vi sjönk från 3:e platsen till 8:e platsen på 5 omgångar, då började Oskarshamnspubliken misströsta. Fallet var stort, långt och tungt, men serien var också otroligt jämn!
Men man redde ut stormen, hamnade på rätt kö igen. Laget var över det jobbiga strecket, och var i topp 7 igen.
 
Men så kom de sista omgångarna. Dessa tuffa omgångar.
IK Oskarshamn skulle möta samtliga bottenlag, och förlorade poäng mot samtliga bottenlag.
Detta sved i själ och hjärta.
De hade förvisso ALLT att spela för, och IK Oskarshamn har en förmåga att spela sämre mot sämre lag. Men det var inte förlusterna so sved, utan att vissa spelare inte såg så sugna ut att vinna.
Nu gick det trots detta vägen. Almtuna räddade IKO med stark slutspurt, och besegrade bland annat jagande Mora.
 
Playoffserien blev dock inte festen den kunde blivit.
Det startade bra med hemmavinst mot BIK Karlskoga, men sedan var playoffserien över för IK Oskarshamn. De andra lagen ville betydligt mer...
 
Men lag som Mora och Malmö missade playoffserien, och detta är lag med betydligt större spelarbudget.
Att vara en liten klubb med liten budget, men trots detta kunna vara med och slås om topp 7 - DET är imponerande!!
 
Sedan får vi inte glömma en sak jag ännu inte tagit upp.
IK Oskarshamn var och nosade på 3:e platsen, men rasade sedan... En viktig faktor i detta är NHL-lockouten!
Samtliga lag ovanför IKO - förutom Leksand - plockade in NHL-spelare.
Även lag under IKO hade det...
Detta var självklart något som ändrade hockeyallsvenskans utgång. Hade inte NHL-lockouten pågått, och särskilt inte så länge som den gjorde, var hade IKO slutat då?!?!
IKO mötta lag som plockade in några av världens bästa aktiva hockeyspelare, men kunde vara med och slåss mot dem!
Med det i åtanke, att några lag hade osannolika förstärkningar halva säsongen, är prestationen IK Oskarshamn åstadkom osannolik!
Söderström och Roger Jönsson har gjort något stort. Att få till ett bra LAG, som kan slå andra klubbar med indivivider som Anze Kopitar mfl!!
 
De är DET jag tänker ta med mig. Laget kan slå vilket lag som helst - trots att de kan ha världsstjärnor.
 
Jag är ledsen att playoffserien inte gick bättre, jag är besviken över att vissa spelare var nöjda med att ha nått dit, men jag är glad över att ha nått playoffserien - trots rådande omständigheter med ekonomi och NHL-lockout!
 
Helhetsmässigt är det det jag tänker ta med mig, att IKO nådde playoffserien, detta utan NHL-spelare en halv säsong som övriga klubbar nyttjade...
 
Vad tar ni med er? Vad är NI mest nöjda med, vad är ni mest missnöjda med?
Ordet är fritt i kommentarsfältet!
 
/Räkan

Kommentarer
Postat av: Ståplats

Skriver under på det mesta du säger. IKO har kanske tyvärr stadens litenhet emot sig. Spelarna med respektive börjar kanske längta "hem" lite för tidigt. Vissa vill kanske hellre ha semester än att gå vidare i seriesystemet? Men det vore bedrövligt om de har den inställningen. De är betalda proffs. De ÄR skyldiga att ge allt hela vägen och sikta uppåt. Leksand är t ex inte så stort heller (3 ggr mindre än Oskarshamn). Men de hittar motivation att föra bygdens lag uppåt.

En mycket lyckad säsong, men nu måste vi fortsätta kämpa uppåt och bli hungriga att ta nästa steg i utvecklingen. Hockeyallsvenskan kan knappt ses som en andraliga längre. Snarare lite av en parallell liga till ES. Så bra är den. Om man lekte med tanken att sätta ihop de båda serierna så är jag säker på att åtminstone en del av de allsvenska lagen hade hamnat före en del elitserielag. Det syns inte minst i kvalserien. Om nu "klassiska lag" som Björklöven och Hästen går upp med större städer och därmed många sponsorer bakom sig så blir serien ännu tuffare.

Imponerande av IKO att spela i HockeyAllsvenskan. Det SKA vi fortsätta med! Finns inget annat! Fortsätt att satsa på kontinuitet både på spelar-, och tränarsidan, och hos övriga bakom kulisserna för den delen. Allt sköts bra och är under stark utveckling nu.

Att förlora Jönsson eller Söderström (eller Hellström för den delen) vore katastrof. De besitter de sportsliga kunskaperna. Förläng så länge det bara är möjligt med dem. Gillar också den typen av hockey som IKO spelar. Lite "osvenskt" med ett rakare och ganska fysiskt spel. Man borde nästan skriva in i stadgarna, att klubben alltid ska ha tränare som förespråkar ett sådant typ av spel :)

Till sist kan man konstatera att juniorhockeyn har utvecklats med stor framgång! Impad av Hellström och grabbarna. Jag undrar dock fortfarande hur det går för lagen i yngre åldrar? Aldrig någon som uttalar sig om det. Får intrycket att lokala förmågor t.o.m. har svårt att ta steget till IKO J18? Är ungdomshockeyn på den nivån den borde i en allsvensk förening? Eller finns det förbättringspotential? Vad har man för planer?

Kämpa Oskarshamn, IKO, supportrar och alla bakom kulisserna!

2013-03-24 @ 11:58:33
Postat av: IKO-jörgen

Mycket bra skrivet räkan. Instämmer i det mesta. Dock tycker jag även Valdix förtjänar ett extra omnämnande, han tog verkligen sin roll i år och försökte inte "vinna poängligan" som han uttryckt tidigare år. :) Ser fram emot en intressant säsong nästa år och förhoppningsvis nya grymma värvningar nu när bl.a Sam och Evan försvinner!

2013-03-24 @ 12:21:58
Postat av: Ståplats

Håller med IKO-jörgen angående Valdix. Han är en spelare som är riktigt bra utan att han behöver göra en massa poäng. Habil och utgör kittet i spelet på något vis. Viktig för kontinuiteten i IKO. Valdix är liksom en del av IKO. Behåll!

2013-03-24 @ 13:36:04
Postat av: Hockey-killen

Gillar vår anknytning till södra Sverige. Har inget emot om IKO värvar de bästa danskarna plus en massa nordamerikaner och de bästa svenskarna! Vi kan slå resten av Sverige med häpnad.

2013-03-24 @ 19:48:31
Postat av: Allmänt

Ev. spelare i IKO får ställa in sig på att Oskarshamn är en "liten och tråkig stad" utan alltför många butiker.

Kämpa på ändå! Hockeymässigt är vi en nästan en "storstad" med många intressenter och en engagerad publik!

KÄMPA IKO!

2013-03-24 @ 19:52:53
Postat av: Bego

Lövet förtjänar också ett omnämnande. Har varit suveränt bra men hamnade tyvärr i samma svacka som Evan. Men så är det väl med de flesta spelarna, det är up and downs. Kan i alla fall säga med säkerhet att utan Lövet hade inte Evan levererat lika bra. De var ett jäkla bra team tillsammans i många matcher.

2013-03-24 @ 22:12:51
Postat av: Affe

Håller helt med Bego. Lövet gör 40 pinnar och är topp 14 i hela allsvenskan. Har absolut varit en av våra viktigaste spelare. Nu ser jag fram emot att herr Jönsson tar in några backar av klass, det har varit vår akilleshäl hela säsongen och också det som gjort att pp inte fungerat. Två stabila målvakter som tillhör klubben är också att önska. Det fungerar inte att låna lite här och låna lite där.

2013-03-25 @ 06:39:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
annonser: