Räkan tippar HockeyAllsvenskan 13/14!

Ja, då var det hög tid för det årliga inslaget, där jag ger mig på att förutspå hur HockeyAllsvenskans tabell kommer se ut efter säsongen.
Som vanligt, extremt svårt. Både när lagen är jämna, men vissa värvningar vet man aldrig hur de slår ut, eller skador som drabbar lag. Dessutom har inte alla lag värvat klart...
Det skönaste av allt dock, den här säsongen ska inte NHL-spelare kunna förstöra tipset!
Men nu kör vi, det är ju trots allt bara min heder som står på spel....
 
1: Västerås IK
Ja, Västerås har på senare tid arbetat sig uppåt på ett lugnt och vettigt sätt. Nu är de redo för nästa steg. Västerås är bra på att hitta bra utlandsspelare, och brukar få ut det mesta av sina väntade toppspelare.
 
 
2: Djurgården
Förrå året tyckte alla jag tippade dem för lågt, alla gav dem favoritskapet. I år är det inte många som tippar dem topp 3, men NU gör JAG det.
De har tappat sanslöst mycket rutin, som Ölvestad, Bremberg och Fimpen mfl. Men saken är den, de spelarna hade hjärta för klubben, men handen på hjärtat, deras peak var nådd. Nu har Djurgården satsat mer ungt och hungrigt. På de tar de in vane poänggöraren Saviano. Det konceptet tror jag för DIF upp i topp.
 
3: IK Oskarshamn
Med risk för att bita mig själv i röven, men ska man våga tippa sitt lag topp 3, ja då är det nu.
IKO har fått in Soares, och en jag tror kan bli ny poängkung, Bouchard.
På detta har IKO äntligen 2 egna målvakter, som skapar en sund målvaktskamp.
Konceptet sedan Roger Jönsson kom, att värva unga, hungriga killar som vill vidare har visat sig vara lyckat. Så ser truppen ut även nu. Roger brukar lyckas med sina utlandsspelare, och producerar Leavitt, Soares, Bouchard och även Piispanen, då blir det topp 3.
Skadar sig någon, eller att det blir som Scandella förra året - alla trodde på honom, men han blev istället mästare på att bränna frilägen - ja, då gäller det att kollektivet, laget tror på varandra. För man glider snabbt ner från toppen om man halvsover bara någon match.
 
4: Malmö
Jag kan inte riktigt motivera varför jag placerar Malmö här. Det handlar mer om magkänslan. Dessutom brukar Malmö hamna precis efter IKO, och missa ett viktigt streck! ;)
Men saken är den, för 2 år sedan trodde alla på Malmö, det gjorde inte jag. Då hade de för många divor mm. Förra året gick de till att satsa yngre och hungrigare. NU har de en mix med ungt, hungrigt, men spelare med hjärta och spelare med rutin. Pressen har släppt, och Malmö kommer jaga på.
 
5: Rögle
Svårtippade. De lyckades inte i högsta serien, men brukar vara svåra. Särskilt på hemmaplan.
Många spelartapp, men nu kanske man bygger upp ett sådant lag som tog dem upp i högsta ligan igen?
Truppen i sig ser ut att vara byggd på ett likvärdigt sätt då de gick upp, unga spelare med anknytning från regionen. Men jag gissar att de saknar en sak de haft innan, en given förstamålvakt, någon som avgör de där viktiga jämna matcherna. Maxwell har jag förvisso aldrig sett. Inte ens hört talats om tidigare. Han är säkert inte dålig, men det luktar inte världsbäst heller...
 
6: BIK Karlskoga
Jobbiga Karlskoga. Både att möta och att tippa. År efter år lyckas jag tippa dem för lågt. Därför garderar jag mig och lyfter upp dem mer än jag brukar göra, men låter det stanna på 6:e platsen.
De har hittat en ny spännande målvakt i Pogge, men känns inte lika matchavgörande som Bellissimo var för dem för 2 år sedan.
Annars brukar BIK Karlskoga arbeta som IKO och fler andra klubbar numera gör, satsa hungrigt. Men Karlskogas signum har de sista åren varit att man bygger ett lag. Inte så många stjärnor, utan ett kollektiv. Frågan är nu hur detta påverkas då man tappat sin sportchef Bengtzén. Den förlusten KAN komma visa sig redan den här säsongen...
 
7: Södertälje
SSK har tappat en del tunga namn. Problemet är bara att jag är för dåligt insatt i deras silly season. Dvs, jag vet vilka spelare som anlänt, och tillkommit, men de som tillkommer... Många för mig okända namn. Helt ok statistik på många av dem, men kärnan i laget saknas.
 
8: Troja Ljungby
Troja Ljungby.. Svåra som bara den. Men jag tycker nog allt att de har en starkare trupp nu, än förra säsongen.
Nu har de den där magiska mixen, men unga egna spelare och fått in pålitliga spelare som Ziga Pavlin.
Några namn som känns lite chansartade. Tänker på Vince Rocco. Luktar Scandella där, gör sanslöst med poäng i Italien, frågan är hur han klarar av tempot i Sverige. Får Troja Ljungby ut allt av den killen, då kan han bli en hjälte i den lilla byn, men gissar på att det blir ett tufft år för honom. Trots det känns det som att levererar han, då kan Troja Ljungby nå topp 7. Annars kommer nog inte poängen räcka till att nå det tuffa strecket.
 
9: Karlskrona
Förra säsongen trodde jag KHK skulle idiotvärva, dvs bränna allt på gamla stora namn.
Men man höll igen ganska bra, trots att man satsade på väldigt många äldre gubbar, som inte ville annat än slänga skrillorna på hyllan eller hem och sova.
KHK:s tyngsta tapp är Hecquefeuille. Övriga tapp anser jag vara spelare som inte var redo att gå från div 1 till HockeyAllsvenskan, eller för gamla och avdankade helt enkelt.
Nu har KHK sänkt medelåldern, men inte så mycket jag trodde. Spelare som Alexander Bergström har plockats in - en spelare jag alltid gillat - men tyvärr, KHK gör nog samma misstag igen, karriären håller på att dala där...
I Tingsryd var det 1 spelare som imponerade förra året, Smotherman. Nu är han i KHK. Han kan bli den stora poängkungen i KHK, med rätt omgivning.
Lagets stora frågetecken, Cepis. Den spelaren, blir han årets kanon eller kalkon? Oddsen känns 50/50...
En annan fördel för Karlskrona, Bengtzén. Han har byggt lag förr, och lär göra det igen. Karlskrona lär inte bli något topplag, men får Bengtzén ihop laget som han brukar, då kan de vara med och slåss om 7:e platsen!
En sak är dock säker. Jag törs satsa min högra IK-strumpa på att KHK tar fler poäng den här säsongen än förra säsongen.
 
10: Björklöven
Spelarna Björklöven tappat vet jag inte mycket om - förutom Moyer då ;)
Men spelartappen är helt naturliga, när man tar klivet upp. Vissa bara måste lämna, vissa är inte redo för HockeyAllsvenskan.
Däremot trodde jag Björklöven skulle satsa ohälsosamt mycket, nu då de var tillbaks, men de skyndar verkligen långsamt. nästan fööör långsamt. Laget är inte komplett ännu, och marknaden töms.
Men Björklöven har hittat 2 hyggliga kort från Asplöven. Sedan satsar de på hemvändare som Stefan Öhman.
Öhman ÄR en bra spelare, men blev aldrig den där superduperspelaren jag trodde han kunde bli i Oskarshamn. Åldern talar tyvärr mot honom nu, men oavsett, jag törs lova att ALLA lag i serien vill ha Öhman, om så inte i första kedjan, men på träningarna! Oj, alla lovord jag hört om Öhman och träningarna. DÄR har Björklöven gjort en vinst, då han lär ta rollen som pappa och förebild. Öhman kommer inspirera unga okända spelare.
Övrigt? Ja, med laget Björklöven har NU, borde jag tippa dem lägre, men jag tror de vet vad de gör. De har varit med förr, och bygger sakta upp laget igen.
Dock så går de i samma fälla som KHK gjorde inför förra säsongen, jag tror de underskattar HockeyAllsvenskan och lagen i serien.
 
11: Timrå
Tufft läge för dem. Papper om rekonstruktion inlämnade. Minst sagt ansträngd ekonomi. Detta påverkar spelartruppen. Ont om pengar att värva med, och inte alla spelare som vågar gå till en klubb i kris.
Målvaktssidan ser minst sagt osäker ut. Finska andraligan har tappat på senare tid, jämfört med svenska andraligan...
Men för oss som följt HockeyAllsvenskan är nytillskott till klubben som Moe och Nils Bergström säkra kort. Inga superstjärnor, men man vet alltid vad man får av dem.
Annars Timrå... ja tyvärr. Er verklighet ser ut så här, från högstaligan till botten av andraligan. Jag ser inte mycket just nu som talar mot det.
Man har inte ens hunnit bli den där anrika klubben, som har en avskräckande sköld på bröstet, och som ibland kan skrämma fram någon liten poäng. Fördelen där? Timrå har inte samma förutsättningar som tex DIF hade när de trillade ner. Det var en klubb alla ville slå, bara för att. Timrå, känns redan innan säsongen dragit igen som en HockeyAllsvensk klubb...
 
12: Mora
Mora har lyckats trolla bort både pengar och kvalitet. Och nu kan man inte trolla in Kopitar i klubben, och bära upp laget några placeringar.
Namn försvinner, och ersätts med.. Ja, vad har de hittat? Ryan Thang känns förvisso spännande, men landsmankollegan Kevin Mitchell? 33 år och dalande karriär.
Nä, Mora. Er storhetsperiod är över. Topp 7 känns inte ens realistiskt. Det gör det för samtliga lag ovan.
 
13: Asplöven
Asplöven imponerade förra säsongen. Jag har en känsla att de faktiskt kommer undvika de 2 bottenplatserna, detta byggt på att många lag underskattar dem, men för att de alltid ger allt, och de där poängen de tar på hemmaplan! Tar man så många poäng som Asplöven kan göra på nästan enbart hemmaplan, då kan man ramla över bottenstrecket. Det kan Asplöven mycket väl göra.
Varför tippar jag dem inte högre då? Bärande namn som Trukhno, Sandström, Deilert och Knelsen är namn de inte ersatt.
De har fått in Eetu Qvist, pålitlig poänggörare. Frågan är, hinner han med i HockeyAllsvenskan idag, och vad tycker han med övriga nyförvärv om att bo i Haparanda? Eetu gillar mindre orter, men minns att han en gång tyckte Oskarshamn var för litet för honom...
Asplöven har jävlar anamma inbyggt på något sätt i laget från start. Men frågan är hur långt de klarar sig den här säsongen på "bara" jävlar anamma?!
 
13: Almtuna
Nu blir det för tufft för Almtuna. De är makalösa på att hålla sig över ytan. De sprattlar som bara den, och de sprattlar på ett imponerande sätt.
Inte många tapp laget gjort, men en ung talang som Blomstrand känns av att förlora till AHL. Ersättarna, nästan alla kommer från division 1.
Nu finns det många bra spelare i div 1, bra att plocka hungriga spelare, och ger man dem tid att utvecklas, då gör de det också. Men det känns trots det som att Almtuna redan nu bygger för att matcha lagen i division 1.
 
Sådär. Där har ni facit! ;)
Vet att många kommer tycka till om detta - och gör det! Det finns inga rätt eller fel. Påpeka gärna det ni tror jag GISSAT fel, men motivera gärna!
 
/Räkan

Kommentarer
Postat av: Göran Svenson

Bra Räkan! Kul med positivt tips och inte alls orealistiskt. Satsar man inte så vinner man inte och vinner man inte så har man i alla fall försökt!

2013-07-09 @ 22:20:57
Postat av: Icke dicke

Här är min gissning på topp 7:

1. VÄSTERÅS. Starkast trupp på pappret. Har fått behålla mycket av stommen, men tappen i Lundbohm, Fornataro, Lars Johansson är tunga. Laget ser ut att ha fler poängproducenter i år i och med värvningar av transatlanterna McArdle, Williams, Romano och Iuorio och backen Tomas Mitell. Kvar från förra året finns en hel del poäng i form av Leisenring och Bergqvist. Johan Fransson är en stabil förstemålvakt i klass med IKO:s Zajkowski, men får svårt att nå upp i Johanssons 93,7. Sparkapital finns i Markus Kinisjärvi, som gjorde en blek fjolårssäsong. Den risk som finns är att de nya utländska spelarna inte levererar och att man inte får ihop laget - samma risk som IKO löper. En uttalad satsning i år gör att det säkerligen finns medel för att förstärka laget under säsongen. Troligtvis ska det till ytterligare någon värvning innan truppen är spikad.

2. DJURGÅRDEN. Minskad spelarbudget. Tapp av rutinen från närmare 3000 SHL-matcher (Rehnberg, Eriksson, Ottosson, Eklund och Ölvestad). Men minskad press efter en misslyckad fjolårssäsong. Nya spelare måste kliva fram och bli ledare, vilket garanterat kommer att göra att enskilda spelare växer och skapar ett nytt "lag". En ung, hungrig, speedig och samspelad Huddinge-kedja (Krüger, Sundberg, Heinerö) som säkerligen kommer att leverera (gjorde tillsammans drygt 150 poäng förra säsongen). Spets i Johner och Saviano som båda har potential att göra över 50 poäng. Även Sörensen och Guter kan leverera poäng. Sparkapital i Markus Ljungh som inför förra säsongen kom från en kanonsäsong i Västerås. En spelare som garanterat kommer göra en bättre säsong i år. Frågetecken för en orutinerad målvaktstrio, även om Reideborn visat att han klarar av Allsvenskan under förra säsongen. Frågan är dock om han kan leverera under en hel säsong. Ytterligare någon/några spelare kommer säkert in innan truppen spikas.

3. MALMÖ. Malmös forward-sida ser mycket bra ut. En mix mellan poänggörare och rollspelare, rutinerat och hungrigt. Man har fått behålla merparten av de tongivande spelarna från förra säsongen. Goda poänggörare i unga trion Hetta, Storm och Rensfeldt, vilka säkert kommer få ännu mer förtroende i år och leverera minst lika mycket poäng. Nyförvärv i Moras Tobias Ericsson och Daniel Viksten (C) som gjorde vardera 34 poäng förra året ska bli mycket intressanta att följa och se om de kan utvecklas vidare i Malmö. Sparkapital i Jadeland och Meijer (om han nu får stanna). Även Alvarez och Persson har mer poäng i sig än de levererade förra säsongen. Backsidan är som förra året lagets svaga del, även om den ser bättre ut i år. Ytterligare en back ska in innan truppen spikas, och kommer garanterat att spetsa lagdelen. Den kanske viktigaste förutsättning i en bättre säsong för Malmö 13/14 är tränarbytet (Lusth och Rögles Hellqvist).

4. RÖGLE. Rögle har ett ungt lag, men många har provat på spel i SHL förra säsongen. Det finns stor rutin i Tjärnqvist, Lilja och Jacke Johansson. En intressant målvakt i Maxwell, som dock är helt oprövad i europeisk hockey och mestadels spelat kanadensisk juniorhockey i OHL. Intressanta värvningar på backsidan med Lilja med nära 600 NHL-matcher och Tim Kunes som öst in poäng i norska ligan under två säsonger. Kan inte sätta fingret på det, men jag tror Rögle kommer att göra en bra säsong. Kommer nog som vanligt att börja säsongen dåligt och sen gå som tåget efter jul. Som truppen ser ut borde det komma in åtminstone en forward till, troligen riktig spets.

5. SÖDERTÄLJE. Intressanta värvningar i Trabucco som gjort en del poäng i DEL och norske backen Rindal. Rutinerade centrar i Robert Carlsson och Johan Andersson. Sparkapital i Billberg och Thörnberg som jag tror minst kommer dubbla sina tio poäng från förra säsongen. Kommer troligtvis fylla på truppen med ytterligare ett par forwards. Mycket hänger på att Idoff kan spika igen och att Fleury levererar. Stort tapp i Nylander Jr.

6. OSKARSHAMN. Oskarshamn har fått behålla stommen i backuppsättningen och sina riktigt starka tredje- och fjärdelinor samt potentiellt poängstarka spela som Backman och Löfstedt. Två intressanta målvakter där Zajkowski förhoppningsvis kan ge backarna en trygghet som saknats de senaste åren. På pappret ser IKO starkare ut på alla positioner. Nycklarna till en bra säsong är en förstemålvakt som kan vinna matcher "på egen hand", att någon kan ersätta Stefan Öhman i "papparollen", att Soares, Bouchard och Leavitt är de matchvinnarna vi hoppas på samt att powerplay fungerar. Jag tror att den sista "nyckeln" är den som känns osäkrast, finns det backar som kan bidra offensivt i 5 mot 5 samt i pp? IKO 13/14 kan bli båda fågel och fisk. Potentialen finns onekligen, men mycket hänger på nyförvärven och de är alltid mer osäkra kort.Dessutom ser IKO små/lätta ut, framför allt på backsidan där det bara är Engsund som har lite storlek och jag är tveksam till att han kommer spela på sex backar.

7. MORA. Bortsett från NHL-stjärnorna Kopitar och Ryan har Mora tappat lagkaptenen Daniel Viksten samt Tobias Ericsson till Malmö samt den lovande backen Tom Nilsson till Frölunda. Man har kvar starka poänggörare i Zettergren, Beck och Westerling. Precis som för Oskarshamn kommer slutpositionen i tabellen att hänga på hur importerna levererar. I Moras fall är det Ryan Thang och Jeremy Colliton, två namn som mycket väl kan ha Soares, Leavitt och Bouchard bakom sig i poängligan när säsongen är slut. Också intressant värvning i poängstarke backen Kevin Mitchell. Ett stort frågetecken för Moras orutinerade målvakstduo.

2013-07-11 @ 23:53:26
Postat av: Hästen

Du tar dig vatten över huvudet här Räkan. Mora kommer INTE att hamna på 12:e plats. Högberg i målet verkar riktigt lovande, han dominerade ut många duktiga målvakter i Ottawas camp, blev draftad först av alla målvakter i hela Europa.

Du säger att Kevin Mitchell verkar dalande, 39 poäng på 44 matcher i grundserien, låter det dalande? Säsongen 11-12 så hade han mer poäng per match än vad Greger Artursson hade, och så vann Artursson den interna poängligan.

Om det är någon som har en dalande karriär så är det Francois Bouchard.

2013-07-14 @ 17:24:51
Postat av: Dennis

Räkan! Bra tips, känns fullt realistiskt. IK borde nog värva en spetsback till eller vad tror du? Offensivt är de kanon bra!

2013-07-14 @ 23:41:55
Postat av: Andreas

Om Oskarshamn kommer 3:a i serien så skall jag PERSONLIGEN gå från Hovet i Stockholm till Oskarshamn.

2013-09-02 @ 17:30:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
annonser: