Räkans tankar kring J20 mm...

Igår efter matchreferatet lovade jag en liten text kring Oskarshamns J20-lag, och situationen de befinner sig i.
 
Varför? Jo, vi är inte vana vid motgångar i J20, som de senare åren gått bra. Men även för att det i diverse forum och här på bloggen klagas på tränare mm mm.
Jag vill ge min syn på saken, ta upp det som är bra, och även funderingar kring varför detta just nu ser ut att bli ett tufft år för J20...
 
Men vi tar det från början.
IK Oskarshamn har medvetet satsat på J18. I mina ögon, ett helt korrekt beslut. Man vill satsa på J18, få upp dem ur J18 div 1 till Elit.
För det är nämligen långsiktigt man ser på saken.
Som det är nu är steget från J18 div 1 till J20 elit gigantiskt. Få upp J18 en division, och det blir en naturligare övergång för de spelarna in till J20. På det sättet stärks J20 på sikt, med egna spelare från J18. Stärks J20 så kan de kanske ta steget upp till SuperElit.
För det ska ju fyllas på i A-laget också. Att gå från J20 elit till HockeyAllsvenskan är även det ett enormt steg.
IK Oskarshamn har därför gjort en vettig satsning, för att kunna hjälpa egna spelare vandra genom U-lag, till j18 till J20, och någon kanske en dag tar en ordinarie plats i A-laget.
 
Den här satsningen på J18 gjorde dock att J20 tappat viss spets. Djerf, Ågren och Engsund är några namn att nämna... men även nytt blod har letat sig in.
Jag anser att IK oskarshamn har ett så pass bra lag att man borde kunna vara ett mittenlag, kanske t.om på den övre mitten av tabellen.
Nu är IKOJ20 9:a av 10 lag i serien. Ligger man på de sista 2 platserna riskerar man degradering. Avståndet till 8:e platsen är förvisso bara 1 poäng, men det är redan efter 7 omgångar hela 7p till 7:e platsen...
 
Men om jag då hävdar att laget man har är bättre än så här, vad är felet då?
En sak är att laget krympt (om vi pratar längd), en annan sak är att man redan mött några av seriefavoriterna.
Men det är mer som inte stämmer.
 
Folk har börjat skriva och klaga på Coach Johan Hellström. Jag håller inte med. Först och främst är det förtidigt att dömma. Dessutom tränar Hellström J18, och de har delad serieledning!
De andra lagen kan jag aldeles förlite om, men de kan ha satsat på sina J20 den här säsongen?!
 
Jag tror det finns en annan problematik med tränarjobbet. Hellström är själv, på 2 lag. Tränar både J18 och J20, och har ingen assisterande tränare vid sin sida.
Förra säsongen fanns olika tränare för juniorlagen - mer tid kunde läggas på "sitt" lag.
Dessutom hade J20 2 tränare, Mats i huvudrollen, och Chulle som assisterande.
Idag ansvarar 1 person för deras sysslor, och det tär. mellan matcherna kan Hellström säkert bolla ideér med Söderström mfl, men under match. Ingen att prata taktik mm med...
 
Nu är det ett jobbigt läge. För att Hellström tränar både J18 och J20-spelare har sina klara fördelar! Han om någon vet vilka spelare i J18 som kan ta en plats i J20, och vilka roller med mm som saknas för de spelare man flyttar mellan lagen.
Men problemet är pengar. IKO har hittat ett sätt att spara in pengar på, och det kan man inte klaga på. Nu är det färre personer att avlöna mm än tidigare.
 
Hur ska detta lösas då? För jag tror på Hellström, men jag tror han kan behöva en assisterande, eller någon mer att bolla tankar med, och hjälpa till med byten mm under match.
Vore lätt att skrika att IKO ska anställa det, men så jobbar inte jag. Måste tänka långsiktgt. För ekonomin måste stabiliseras, skulle den skita sig, ja då spelar det inte så stor roll var juniorlagen ligger i tabellen nu...
 
Jag vill bara belysa problemet, och ge en slags helhetsbild. IKO satsar på J18, vi har ett bra J20, vi har en tränare jag tror kan klara av uppgiften att utveckla våra juniorlag - men det är tufft att jobba själv.
 
Personer som vill jobba ideellt är idag inte lätt att få tag på, och en "vanlig Svensson" vet jag inte om han/hon/hen kan hjälpa Hellström. Och en förälder eller liknande kan skapa såkallade JÄV-problem...
 
En person som kan hockey, har erfarenhet av hockey, som kan gå in och vara en hjälpande hand och bollplank till Hellström under matcher. Det vore något att fundera på.
Då återstår bara ett litet problem - Var hittar man den personen, som kan tänka sig göra detta gratis?!
 
OBS! Detta är ingen "kontaktannons" av IKO, utan bara mina privata funderingar kring hur vi kan lyfta J20 i tabellen, och avlasta ansvar från Hellström.
Jag ville bara belysa att ett lag kan gå sämre av olika anledningar, allt från vilket lag man satsar på, till ekonomi, till tränare, till vikten av någon att bolla tankar med i båset under match...
 
EDIT: Fått mail av M. Svensson, som skriver att jag missat Christian Karlsson, som hjälper Johan Hellström i båset.
Men "CK" - vad jag (Räkan) personligen förstått - hjälper bara till på hemmamatcherna, men osäkerhet råder i frågan... Har för lite på fötterna för att svara korrekt nu.
 
/Räkan

Kommentarer
Postat av: Anonym

Långsiktighet är mycket bra men vad skall man med ett j18 i elit om du har j20 i division 1? Om du tycker steget mellan j18 till j20 elit är stort varför kör man då halva laget med j18 killar? Tränarfrågan ligger i klubbens intresse om Hellström behöver hjälp måste klubben ställa upp, kostnaden för detta skall inte ens diskuteras om man vill ha långsiktighet. Förresten så valde en del killar från j20 ifjor att gå vidare till andra klubbar men de fans de som ville stanna kvar men inte fick kontrakt. Hoppas det verkligen det löser sig för j20 annars är det tråkigt för klubben.

2012-10-25 @ 11:20:26
Postat av: Kalle

Jag håller med om en hel del men jag har svårt att förstå kopplingen mellan arbetsbördan och hur man t.ex. coachar ett lag!
Jag har också svårt att förstå varför man envisas med att köra med fyra fulla femmor match efter match trots att några spelare i dagsläget definitivt inte håller J20 Elit-klass. Visst ska spelare "luftas" och få vara med för att se och lära osv, men i läget nu, måste andra prioriteringar göras för att inte tappa mark. Kommer J20-laget tappa ännu mera poäng blir det bara ännu mer negativt och till sist fritt fall. Det är NU man måste ta sig samman och på alla plan, försöka vända trenden.
Enligt mig är det många delar som måste till - inte bara coachning. Man måste se till "hela biten" - man måste börja fungera som ett lag - både på och utanför rinken, vilket jag inte tror man gör idag.

2012-10-25 @ 13:11:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
annonser: